free bootstrap builder

Bemutatkozás

Mobirise

A szegedi Molnár Dixieland Band Magyarország legrégebben fennálló, legismertebb és legelismertebb, nem Budapesthez kötődő jazz-formációja. A zenekar 1964-ben alakult egyetemistákból, amatőr zenészekből. A közönség gyorsan a szívébe fogadta az együttest, de nem kellett sokat várni a hivatalos elismerésekre sem: az korszak legnagyobb hazai könnyűzenei seregszemléjén, a salgótarjáni Jazz- és Tánczenekarok Fesztiválján 1966-ban, '67-ben és '69-ben egy ezüst és két aranydiplomát nyert. Ezt követően és ennek köszönhetően a Magyar Rádió felvételeket készített a Molnár Dixieland Banddel. A rádiófelvétel is egy sorozat kezdetének bizonyult: az azóta eltelt négy évtizedben a zenekar több mint 50 száma hallható a Rádió különböző műsoraiban. A Rádióhoz a Magyar Televízió is csatlakozott: több műsort készített az együttessel. Legnagyobb önálló műsoruk a Dixie-Mix, amely egy 11 számot magában foglaló, 40 perces moziklip. Itthon 1964 óta az egész országot bejárták. Különféle jazz-fesztiválokon, klubokban, egyetemeken, kultúrházakban léptek-lépnek fel, évi 50-100 alkalommal. 2009-ben 45-50-65 címmel indulnak országos és külföldi koncertkörútra. (A zenekarvezető Molnár Gyula 57 esztendeje zenél, 53 éve alapította a zenekart és 73 éves.)

A Molnár Dixieland Band külföldön 1972 óta szerepel rendszeresen, az első években Szeged Oldtimers néven. Első, a határokon túlra vezető zenei kirándulásuk a csehszlovákiai Prerovba vezetett, ahol a világhírű klarinétos, Albert Nicholas vezette zsűritől elnyerték az Európa Klasszis-díjat. Ezt követően a szovjet blokk összes országában felléptek és turnéztak magában a Szovjetunióban is. Ám nem csupán Kelet irányában terjeszkedett a szegedi dixieland muzsika, hanem Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Belgiumban, Franciaországban, Norvégiában, Svédországban, a Kanári-szigeteken és az Amerikai Egyesült Államokban is szerzett magának híveket. A mai napig a Molnár Dixieland Band ötvennél is több alkalommal képviselte hazánkat (sikerrel!) külföldi jazz-fesztiválokon.

A Molnár Dixieland Band-del 54 év alatt együtt játszó/fellépő külföldi zenészek, szólisták névsora:

Jewel Brown (USA) – ének (L. Armstrong utolsó női énekese) Joe Murányi (USA) – klarinét (L. Armstrong utolsó, magyar származású klarinétosa) Tony Scott (USA) - klarinét Akira Sato (USA) – trombita Eddy Davis (USA) – bendzsó Mike Wax (USA) - trombita Chris Barber (Anglia) – harsona Johnatan Mortimer (Anglia) - harsona Ian Wheeler (Anglia) – klarinét Marcel Zanini (Franciaország) – klarinét Irakli (Franciaország) – trombita Theiss Jensen (Dánia) – trombita Fatty George (Ausztria) – klarinét Gunhild Carling (Svédország) – harsona, trombita, ének Hans Carling (Svédország) – trombita, zongora Henryk Majewski - (Lengyelország) - trombita Hazai sztárok: Malek Andrea – ének Szulák Andrea – ének Falusi Mariann – ének Illényi Katica – ének, hegedű Mihályi Réka – ének Berki Tamás – ének Gajer Bálint – ének Deseő Csaba - hegedű Balogh Kálmán – cimbalom Kuzbelt Péter – tenorszaxofon Lázár István – trombita, ének Papa Fleigh (Forgách László) – cornett, ének Szalóky Béla – harsona Berkes Balázs – bőgő Szabó László – tuba Bényei Tamás – trombita, ének, bendzsó Fool Moon acappella együttes. Saját ötletből, saját szervezésben, kulturális diplomáciai ügyességük folytán sikerült létrehozni a Dóm Dixie Gála című nagyszabású műsort, amelyet a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán 1998-tól 2007-ig évente rendeztek meg. Ez a gála a műfaj legelőkelőbb és egyedülálló bemutatója volt hazánkban, amely európai összehasonlításban is megállja a helyét.

Mobirise
Mobirise

A zenekar első nagylemeze 1978-ban jelent meg. Ezt öt újabb korong követte. Ebből kettőt Hollandiában adtak ki - promóciós céllal. A bakelitlemezek napjának leáldoztával öt cédéjük is piacra került: 1997-ben (33 év), 1999-ben (It's wonderful), 2001-ben (Az utca napos oldalán), 2004-ben (40 éves jubileum) és 2008-ban (Freight train blues - Tehervonat blues). A legismertebb európai jazz-szövetség, a Német Jazz Föderáció szerkeszti a tradicionális jazz európai családfáját, ahol a Molnár Dixieland Band az előkelő legfelső régióban helyezkedik el, a szólistákról készült családfán pedig Magyarországról Molnár Gyulát és Garay Mártát is a magasabb szinteken helyezték el.

Az együttes az EMERTON-díjat 2001-ben kapta meg. Korábban (1994-ben) a Salgótarjáni Nemzetközi Dixieland Fesztiválok szervező házigazdájaként Pro Urbe-díjat, 1996-ban városában a Szegedért Emlékérmet kapta. 2004-ben a 40 éves jubileum alkalmából Szeged Város Aranyérmét vehették át. Az együttes vezetőjét, Molnár Gyulát Juhász Gyula-díjjal, majd EMERTON-díjjal ismerték el.

Mobirise

Ismerkedjen meg a zenekar tagjaival!

HIRLEVÉL

Iratkozzon fel hirlevelünkre! E-mailben megkaphatja az aktuális koncertek infóit.