free bootstrap builder

Bemutatkozás

Mobirise

A szegedi Molnár Dixieland Band Magyarország legrégebben fennálló, legismertebb és legelismertebb, nem Budapesthez kötődő jazz-formációja. A zenekar 1964-ben alakult egyetemistákból, amatőr zenészekből. A közönség gyorsan a szívébe fogadta az együttest, de nem kellett sokat várni a hivatalos elismerésekre sem: az korszak legnagyobb hazai könnyűzenei seregszemléjén, a salgótarjáni Jazz- és Tánczenekarok Fesztiválján 1966-ban, '67-ben és '69-ben egy ezüst és két aranydiplomát nyert. Ezt követően és ennek köszönhetően a Magyar Rádió felvételeket készített a Molnár Dixieland Banddel. A rádiófelvétel is egy sorozat kezdetének bizonyult: az azóta eltelt négy évtizedben a zenekar több mint 50 száma hallható a Rádió különböző műsoraiban. A Rádióhoz a Magyar Televízió is csatlakozott: több műsort készített az együttessel. Legnagyobb önálló műsoruk a Dixie-Mix, amely egy 11 számot magában foglaló, 40 perces moziklip. Itthon 1964 óta az egész országot bejárták. Különféle jazz-fesztiválokon, klubokban, egyetemeken, kultúrházakban léptek-lépnek fel, évi 50-100 alkalommal. 2009-ben 45-50-65 címmel indulnak országos és külföldi koncertkörútra. (A zenekarvezető Molnár Gyula 57 esztendeje zenél, 53 éve alapította a zenekart és 73 éves.)

A Molnár Dixieland Band külföldön 1972 óta szerepel rendszeresen, az első években Szeged Oldtimers néven. Első, a határokon túlra vezető zenei kirándulásuk a csehszlovákiai Prerovba vezetett, ahol a világhírű klarinétos, Albert Nicholas vezette zsűritől elnyerték az Európa Klasszis-díjat. Ezt követően a szovjet blokk összes országában felléptek és turnéztak magában a Szovjetunióban is. Ám nem csupán Kelet irányában terjeszkedett a szegedi dixieland muzsika, hanem Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Belgiumban, Franciaországban, Norvégiában, Svédországban, a Kanári-szigeteken és az Amerikai Egyesült Államokban is szerzett magának híveket. A mai napig a Molnár Dixieland Band ötvennél is több alkalommal képviselte hazánkat (sikerrel!) külföldi jazz-fesztiválokon. Felléptek olyan világhírű szólistákkal, mint Fatty George (Ausztria), Eddy Davis, Tony Scott, Joe Murányi, Jewel Brown, Mike Wax (USA), John Mortimer, Ian Wheeler (Anglia), Irakli, Marcel Zanini (Franciaország), Theis Jensen (Dánia). Saját ötletből, saját szervezésben, kulturális diplomáciai ügyességük folytán sikerült létrehozni a Dóm Dixie Gála című nagyszabású műsort, amelyet a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán 1998-tól 2007-ig évente rendeztek meg. Ez a gála a műfaj legelőkelőbb és egyedülálló bemutatója volt hazánkban, amely európai összehasonlításban is megállja a helyét.

Mobirise
Mobirise

A zenekar első nagylemeze 1978-ban jelent meg. Ezt öt újabb korong követte. Ebből kettőt Hollandiában adtak ki - promóciós céllal. A bakelitlemezek napjának leáldoztával öt cédéjük is piacra került: 1997-ben (33 év), 1999-ben (It's wonderful), 2001-ben (Az utca napos oldalán), 2004-ben (40 éves jubileum) és 2008-ban (Freight train blues - Tehervonat blues). A legismertebb európai jazz-szövetség, a Német Jazz Föderáció szerkeszti a tradicionális jazz európai családfáját, ahol a Molnár Dixieland Band az előkelő legfelső régióban helyezkedik el, a szólistákról készült családfán pedig Magyarországról Molnár Gyulát és Garay Mártát is a magasabb szinteken helyezték el.

Az együttes az EMERTON-díjat 2001-ben kapta meg. Korábban (1994-ben) a Salgótarjáni Nemzetközi Dixieland Fesztiválok szervező házigazdájaként Pro Urbe-díjat, 1996-ban városában a Szegedért Emlékérmet kapta. 2004-ben a 40 éves jubileum alkalmából Szeged Város Aranyérmét vehették át. Az együttes vezetőjét, Molnár Gyulát Juhász Gyula-díjjal, majd EMERTON-díjjal ismerték el.

Mobirise

Ismerkedjen meg a zenekar tagjaival!

HIRLEVÉL

Iratkozzon fel hirlevelünkre! E-mailben megkaphatja az aktuális koncertek infóit.