A Molnár Dixieland Band életrajza

Magyarország legrégebben fennálló és legismertebb nem fővárosi jazz-együttese, a szegedi Molnár Dixieland Band 1964-ben alakult meg egyetemistákból, amatőr zenészekből. Az akkoriban legnagyobbnak számító hazai könnyűzenei rendezvényen, a Salgótarjáni Jazz- és Tánczenekarok Fesztiválján 1966-ban, 1967-ben és 1969-ben egy ezüst és két aranydiplomát nyertek. Ennek kapcsán a Magyar Rádió felvételeket készített a zenekarral, s azóta több, mint 50 számuk hallható a Rádió különböző műsoraiban. A Magyar Televízió is több műsort készített velük, a legnagyobb önálló műsoruk a DIXIE-MIX, mely 11 számból álló 40 perces moziklipp.

Külföldön 1972 óta szerepelnek rendszeresen, az első években SZEGED OLDTIMERS néven. Először a csehszlovákiai Prerovban jártak, ahol „Európa Klasszis” díjat nyertek. A zsűri elnöke a világhírű klarinétos, Albert Nicholas volt. Ezután sorra szerepeltek külföldön az összes keleti országban, beleértve egy szovjet turnét is, de Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Belgiumban, Franciaországban, Norvégiában, Svédországban, a Kanári-szigeteken, az USA-ban is vendégszerepeltek. Eddig több, mint ötven alkalommal képviselték hazánkat külföldi jazz-fesztiválokon. Első nagylemezük (LP) 1978-ban jelent meg, majd ezt még 5 követte. Ebből kettőt Hollandiában adtak ki promóciós célokra. Három CD lemezük is készült (1997, 1999, 2001). A legismertebb európai jazz szövetség, a Német Jazz Föderáció megszerkesztette a tradícionális jazz európai családfáját, ahol a MDB az előkelő legfelső régióban helyezkedik el, a szólistákról készült családfán Magyarországról Molnár Gyulát és Garay Mártát is felül helyezték el.

Felléptek olyan világhírű szólistákkal, mint Fatty George (Ausztria), Eddy Davis, Tony Scott, Joe Muranyi (USA), John Mortimer, Ian Wheeler (Anglia), Marcel Zanini (Franciaország), Theis Jensen (Dánia). Ötletük és diplomáciájuk nyomán sikerült létrehozni 1998-tól a „Dóm Dixie Gála” című műsort a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán, mely az ország legelőkelőbb és páratlan bemutatója ebben a műfajban.

A külföldi kiváló vendégművészeken kívül a magyar zenei élet énekes és/vagy előadóművész reprezentánsai is felléptek a zenekarral.
Balogh Kálmán (cimbalom), Berki Tamás (ének), Bényei Tamás (trombita, banjo), Papa Fleigh (trombita, banjo), Deseő Csaba (hegedű), Lázár István (trombita, ének), Malek Andrea (ének),Falusi Mariann(ének), Illényi Katica (hegedű, ének), Szulák Andrea (ének) és a Fool Moon a cappella csapat több alkalommal, mondhatni rendszeres vendége a zenekarnak.
Felléptünk Budapesten a Zeneakadémián, ezt a programot felvette a Duna Tv és sokszor tűzte műsorra a külföldre szánt műsorok csatornáján is.
2007-ben elkészült a " Molnár Dixieland Band 100. külföldi koncertje" cimű DVD, amit a Duna Tv.megvásárolt, és saját csatornáin többször vetítette. Ezt a DVD-t 2009-ben a Molnár Dixieland Band 45.éves koncert-körútját rögzítendő egy új DVD követte.. Természetesen több CD is született közben.
Az USA-beli Jewel Brown, aki Louis Armstrong utolsó énekesnője volt és itt volt az 1965-ös budapesti koncertjén - Európai körútra készült. Több ország mellett Magyarország is része volt a turnénak. Kért 4-5 magyar zenekartól CD-t a kiadóján keresztül, hogy ezeket meghallgatva döntsön: kivel lép fel itt? Minket választott! Felléptünk vele Szegeden, Belgrádban, Magyarkanizsán és Pécsett.
A 45.éves jubileumi koncertünket két helyszínen is bemutattuk. Szegeden az Ifjúsági Házban 2 előadást kellett tartanunk, akkora volt az érdeklődés. Az ún. országos koncert a Művészetek Palotájában volt Budapesten.
2009-óta minden évben ún. évadnyitó tavaszi koncerttel kezdjük a szezont a Szegedi Ifjúsági Ház és Rendezvény Központban, mindig rangos vendégekkel.

Az együttes vezetője Juhász Gyula díjat, majd EMERTON díjat kapott. Az együttes az EMERTON díjat 2001-ben kapta meg. A zenekar 1994-ben a Salgótarjáni Nemzetközi Dixieland Fesztiválok szervező házigazdájaként Pro Urbe díjat, 1996-ban városukban a Szegedért Emlékérmet kapta. 2004-ben a 40 éves jubileum alkalmából Szeged Város Aranyérmét vehették át.
Itthon az egész országot bejárták 1964 óta koncerteznek, különféle jazz-fesztiválokon, klubokban, egyetemeken, kultúrházakban léptek-lépnek fel, évi 50-100 alkalommal.Az együttes tagjai

Dr. Molnár Gyula

Szül. hely. idő: Szeged, 1944.01.30.
Hangszer: klarinét, szaxofon, ének
Egyéb elfoglaltság: Szegedi Tanárképző Főiskola biológia tanszék, oktató
Hobby: fotózás

Tíz éves kora óta tanul zenét, klarinét,zongora hangszereken. Öt évvel később már szórakoztató zenét játszik, 1964-ben alakítja meg az MDB-t. A zenekar napjainkban Európa és világhírű.
Emerton díjas, Juhász Gyula díjas.
Tulajdonosa a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjének melyet Zöld-civil mozgalomban betöltött munkájáért kapott.

TRV: (Tájékozott Rajongónk Véleménye) bigámista, folyamatos szerelemben él a klarinéttal és szaxofonnal, mitöbb a madarakkal is, hiszen ornitolgógiából doktorált. Amilyen természetesen és szépen fütyülnek a madarak Gyula olyan szépen és szeretettel fújja-fújja.

Web: gyulamolnar.huKiszin Miklós

Szül. 1957.04.13. Szeged.
Igazi zenész család leszármazottja. Édesapja, id. Kiszin Miklós az 1950-es évektől az 1980-as évek végéig a Szeged szórakoztató zenei életének meghatározó alakja.
Nagybőgő tanulmányait a szegedi Konzervaróriumban Vadász Ilona bőgőművésznőnél végezte.
1977-ben a Hot Jazz Szeged nevű együttessel indul a koncertzenei pályája.
1978-1983- ig a Bluegrass Pilgrims Band (későbbiekben Bonanza) country együttessel ér el kiváló sikereket. Közben már több szegedi jazz formációban játszik, többek között a különleges képességű Szaniszló János zongoristával.
1984-86 között a Hóra népzenei együttesben is játszik.
1986 óta a MDB tagja.
A Szegedi Nemzeti Színház felkérésére 1994-ben a Kaviár és lencse, 1999-ben a Lili bárónő című darabokhoz komponál kísérő zenét.
2001-2002-ben a dallasi Southern Methodist University Big Bandjének és Triójának vendégmuzsikusa.

Főállásban a szegedi Deák Ferenc Kéttannyelvű Gimnázium énektanára 1992 óta.

Hobbi: TENISZ

TRV: Gimnáziumi ének tanár. Magyart is taníthatna, de abban kevesebb a zene! Munkájában is különleges, diákjai tudják hogy ezek az ének órák "Delicates" szintűek. Óráira beviszi meghallgatni a Beatles együttes kazettáját, Kodályt, Bartókot, Verdit és a 3+2-t is.
Van mit összehasonlítani, kiderül mi az érték! Jönnek a kérdések: mi miért tetszik?
A színpadon ritmus-basszus alapot ad, játéka biztos bázis a produkcióhoz.Garay Márta

Soltszentimrén született 1946-ban. Első zongora tanára az Édesapa, Garay Zoltán. A kezdeti lépéseket követően 12-13 éves korban Budapesten Eördögh Jánosné tanítja tovább. A későbbiekben pályája Szegedhez kötődik, Bódás Péter tanítványa. Zongora főtanszakon végez a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Konzervatóriumának tagozatán.

Pozitív véletlennek köszönhető hogy 1971-től tag az MDB-ben, kezdetektől fogva zongorázik és énekel.
A Szegedi Nemzeti Színház tagja, korrepetitor. Magas színvonalú munkájáért Szocialista Kultúráért kitüntetést valamint Harangozó Gyula díjat kapott.
Hobbija a hivatása, a zene, szeret rajzolni.
Nagyon fontos számára a család, a Társ immár 39 éve, a gyerekek és az UNOKA!

TRV:
Mártika könyörtelenül igényes, maximalista, tökéletességre törekvő személyiség. Miután elsősorban Magával szemben ilyen, ez a tulajdonsága is elfogadott, mert jó irányt mutat. Üde színfoltja a zenekarnak.Sallai László

Született 1957.10.27.
Hangszer : trombita, harsona
Zenetanár: Bánfi Laci bácsi Vásárhelyen
Zenekari tag: 2004.-óta
Főállásban: Főiskolai adjunktus, okl. közlekedési mérnök
Hobby: foci

TRV : Tanítványai nem hiszik, hogy a következetesen szigorú Tanár Úr a tanítás mellett "örömzenél".Kréter Károly

Szül. hely idő: Szentes, 1948. 06. 05.
Hangszer: bendzsó
Zenekarban játszik:1999 óta
Egyéb elfoglaltság: zene minden mennyiségben, van egy kissebb PRT-nevü, rockot, boogiet játszó együttes is amiben Molnár Gyula és Kalocsai Géza is játszanak. Ebben a formációban gitáron játszik.
Hobby:zenélés, zene hallgatás,kedvenc zenei stylus a boogie n' roll. Kedvenc csapat a Phil Mason's New Orleans All-Stars.
Ha nem zenél, vagy nem zenét hallgat: FŐZ! JÓL!

TRV: A dixieland stylus elengedhetetlen tartozéka a bendzsó mint hangszer és természetesen az a személy aki megszólal az eszközön. Karcsi nagyon jól "szólal" meg de nem csak átvitt értelemben hiszen kiválóan énekel gyakran Ő a "hab a tortán" a ráadás számok esetében.
Zenei alapjaiban óriási szerepe van a ma már méltán legendás hírű Kristály együttesnek ahol együtt játszott Molnár Gyulával és Boncz Gézával.
Jelenlegi problémája: hogy lehetne zenélés közben főzni, vagy főzés közben zenélni?Fajszi Csanád

Szül. idő: 1970.05.06
Hangszer: harsona
Zenetanulmányok kezdete: Budafoki Zeneiskola, első harsona tanára: Pajzs Gábor.
Elvégzi a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolát ahol Selényi Dezső már mesterfogásokra is tanítja.
Korábban több Zenekarral játszott, pl: Orient Dixieland, részt vett a Cotton Klub Singers munkájában, jelenleg is játszik a Showder Band-ban.
Állandó tagja a Központi Tűzoltó Zenekarnak. A Molnár dixieland Band-nál a már itt nem játszó-alapitótag- Mucsi Árpád helyét vette át.

TRV: Kiválóan improvizál, ezt örömmel teszi hiszen a Big Band-ban a műfajból adódó zenei szabályok sokkal jobban kötik mint a dixielandban.
Játékát hallgatva a szemekben fények gyúlnak, ezzel együtt ez a jelenség nem tartozik a "fokozottan tűzveszélyes" kategóriába.Simon Krisztián

Szül. idő: 1979.01.29
Hangszer: dob
Zenetanulmányok kezdete: a dobolással 7 évesen kezdett el ismerkedni a hódmezővásárhelyi Városi Zeneiskolában, ahová nem akarták felvenni, mert nem ért le a székről a lába. "Első" ütőhangszeres tanára: Takó Lajos, akinek nagyon sokat köszönhet.
Felvételt nyert a Szegedi Konzervatóriumba.
2000 óta a Faktor Blues Band oszlopos tagja.
A Molnár Dixieland Band-el 2010. év végén játszott először. Kezdetben helyettesítő, majd 2012. január 1-től állandó tag.
Főállásban az EDF-Démász Zrt informatikusa.Jelenleg nem aktív tagjaink


Bodó József

Szegeden született 1946. november 24.-én. Képzett zenész, hegedülni Várnagy Lajosnál és Sztanics Bélánál, klarinétozni Deák Józsefnél, ütőhangszereken Avar Józsefnél tanult.
A Zenekarban 1964.-től 1984.-ig játszott, mindig dobon, ezáltal diktálva és őrizve a ritmust és az ütemet.
Közel 20 év szünet után újra mint "rendes tag" játszott.

TRV: Imád dobolni, csak ne kellene újra és újra össze ill. szét szerelni a tengernyi dob-cuccot. A 20 év "kiesésről" annyit: Józsi esete is bizonyítja: "Ha egyszer valaki megtanul biciklizni..." az mindig tud!Sőt! Humorérzéke is kiválóan funkcionál!
Hobbyk: főzés, fotozás,videózás, számitógépes "zenecsinálás" a hagyományos hangzást megközelitően.Mucsi Árpád

Szül hely, idő: Szeged, 1944. március 30.
Hangszer: harsona
Az együttes tagja :1964-óta,
Egyéb elfoglaltság: A Szegedi Szimfonikus Zenekar tagja
Hobbi: zene
Konzervatóriumot, Tanárképző Főiskolát végez. Alapitó tagja a Molnár Dixieland Band-nak. "Házassága" a zenekarral az Aranylakodalom jubileumhoz közeledik. Akik ilyen hosszú időt eltöltenek egymás mellett biztosan szeretik egymást. Az is biztos hogy a sok együtt megélt szép emlék minden egyebet feledtet, aki az első perctől része a "pályának" boldog ember.

TRV: Sokan kérdezték sokszor : Árpád mi a hobbid, a zenén kivül mit szeretsz valami mást csinálni?
A válasz mindig a következő: csak a zene! Persze igy "könnyű" 42 évig csinálni meg még tovább, ha szereti....Kalocsai Géza

Hódmezővásárhely 1953.aug. 02.
Hangszer: dob
A zenekar tagja: 1984.-óta
Budapesten tanult Bányai Lajosnál "B" kat. vizsgázott, majd ORI működési engedélyt kap.
Hobby: korábban modellkészítés, jelenleg zenélés, zenehallgatás

TRV: Géza univerzális zenész, 5 évet hegedült, 7 évet harsonázott ezekkel a hangszerekkel jó viszonyt ápol, tegeződnek. A dobos pozíciójából "átfogja a pályát, "adja a ritmust, az ütemet.
Eredeti mezőgazdasági gépészmérnöki diplomája mellett most már megvan a másod-diploma:mégpedig környezetvédelmi jogi szakmérnök (is.)
A rejtélyek rejtélye:mikor tudott felkészülni, vizsgázni, hogyan tudta elfoglaltságait egyeztetni. Ugy látszik nem csak a dobbal "varázsol."